Branden bij recyclingbedrijven voor papier, bouwafval, biomassa en schroot kenmerken zich door hun grote brandvolume en hun langdurige karakter. Het kan soms dagen of zelfs weken duren voordat de laatste smeulende resten niet meer branden. De belasting voor de veiligheidsregio (de overheidsbrandweer) is enorm. Daarom is een aanpak in brandpreventie voor recyclingbedrijven en soortgelijke risico-industrieën, zoals cacao en logistiek, essentieel. In dit artikel gaan we er verder op in.
Brand november 2017 in Stadskanaal
In november 2017 was er brand bij een bedrijf. Op het terrein lag een enorm volume gemend afval – van bouwafval tot kunststof – tot een hoogte van zeker 20 meter. Het nablussen duurde meerdere dagen en was een fikse belasting voor de veiligheidsregio. Brandweerpersoneel en -materieel moesten langdurig uit de paraatheid worden onttrokken en veel vrijwilligers van de brandweer bleven lange tijd weg van hun reguliere werkgever. De veiligheidsregio en de provincie – als bevoegd gezag – kregen het getroffen bedrijf niet zo ver om een specialistisch bedrijf in te schakelen om het nablussen over te nemen. Na 4 dagen nablussen werd dit alsnog onder dwang opgelegd. De eigenaar was het er niet mee eens dat het nablussen en het opruimen zijn verantwoordelijkheid was en procedeerde door tot de Raad van Stage. Die stelde met zijn uitspraak eind 2020 de veiligheidsregio en de provincie in het gelijk.
Overgang van overheidsbrandweer naar particuliere brandweer
De kerntaak van de overheidsbrandweer is:
- Het redden van mens en dier
- Wegnemen van gevaar voor de omgeving
Zodra de brand technisch gezien onder controle is en het smeulende materiaal moet worden afgeblust en afgevoerd voor verwerking, houdt de wettelijke taak voor de veiligheidsregio op. De eenheden kunnen dan zo snel mogelijk weer paraat staat voor andere incidenten. Met een particuliere brandweer – die kennis van zaken heeft – kan het nablussen uitstekend opgepakt worden.
Plan van aanpak brandpreventie
Met een juiste plan van aanpak voor brandpreventie kunnen bedrijven in de afval-, cacao- en logistieke industrie al op voorhand ingelicht worden over de strategie voor als er daadwerkelijk brand uitbreekt. In zo’n plan van aanpak staan dan goede afspraken over waar de verantwoordelijkheid van de veiligheidsregio ophoudt en waar die van het bedrijf begint. Een goede rolverdeling tussen de overheidsbrandweer, het bedrijf en de specialisten die de nablusfase overnemen, is essentieel.
Nubrandblussen.nl is zo’n specialist voor de nablusfase en zorgt voor een overdracht met de overheidsbrandweer. Tijdens deze overdracht worden de grenzen afgesproken over wanneer Nubrandblussen.nl weer dient op te schalen naar overheidsinzet en houdt Nubrandblussen.nl gedurende de volledige operatie de overheidsbrandweer op de hoogte van de vorderingen. De overheidsbrandweer is te allen tijde degene die besluit over wie welke werkzaamheden in het kader van de afhandeling van het incident uitvoert.
Neem contact op met Nubrandblussen.nl
Wilt u als bedrijf meer informatie over Nubrandblussen.nl, zodat u op voorhand al weet wat u als bedrijf moet doen als het daadwerkelijk misgaat? Neem contact op met Emiel Jansen van Falck via 06 – 1111 4488 of maak gebruik van het contactformulier op de website van Nubrandblussen.nl.